China en Rusland samen naar Mars

China en Rusland willen in 2009 samen een sonde naar Mars sturen. Met behulp van een Russische raket moet een Chinese satelliet naar de Rode Planeet worden gestuurd. Het is onder meer de bedoeling bodemmonsters te halen op Phobos, een maan van Mars. Dit meldden Chinese staatsmedia woensdag. Rusland en China hebben enkele dagen geleden ook al een miljardencontract gesloten.

Het akkoord werd afgesloten tijdens het bezoek van China’s president Hu Jintao aan Moskou en vormt volgens het Chinese ruimtevaartbureau een ‘mijlpaal’ op het gebied van samenwerking in de ruimte tussen de twee buurlanden.

Het mes snijdt aan twee kanten: Rusland beschikt over langdurige en waardevolle ervaring in de ruimte en China heeft tegenwoordig veel technische kennis in huis en de nodige financiële middelen. Naast Mars en haar maan Phobos, onderzoeken beide landen ook de mogelijkheid om samen een maanmissie uit te voeren.

De huidige overeenkomst behelst de gezamenlijke lancering van een Chinese microsatelliet en een Russische sonde die de maan Phobos van Mars zal gaan onderzoeken. Beide ruimtevaartuigen zullen in oktober 2009 aan boord van een Russische draagraket richting mars worden gestuurd.

Wanneer de Russische raket zich in de gewenste baan om Mars heeft gemanoeuvreerd, zal de Chinese microsatelliet zich ontkoppelen om vervolgens het Martiaanse milieu te onderzoeken.

De Russische ‘Phobos Verkenner’, waarvan enkele onderdelen door de Polytechnische Universiteit in Hong Kong zijn ontwikkeld, zal volgens het plan op Phobos landen. De sonde dient met bodemmonsters van de Martiaanse maan op aarde terug te keren.

Phobos is de grootste van de twee manen die om Mars cirkelen. Het heeft een diameter van ruim 22 kilometer en een aardappelachtige vorm. Materiaal van deze maan kan mogelijk licht werpen op de wijze hoe Mars en de rest van ons zonnestelsel is ontstaan.

Bron: ANP