Een Chileens passagiersvliegtuig, een Airbus A340 is boven de Stille Zuidzee bijna in botsing gekomen met een stuk ruimteafval of een meteoriet. De gloeiende massa viel op minder dan acht kilometer van zijn toestel uit de hemel, zo meldden Nieuw-Zeelandse autoriteiten vanmorgen.
De piloot van de Airbus A340 signaleerde tijdens de vlucht over de Pacific op dinsdagavond zowel aan de voor- als achterzijde van het toestel vallende brokstukken. De brandende objecten maakten een dusdanig lawaai dat de motoren van het vliegtuig niet meer te horen waren. Het toestel, dat afkomstig was uit Santiago, landde vervolgens veilig in Auckland. De brokstukken deden de piloot aan ruimteschroot denken.
Woensdag nog hadden de Russen een oud ruimteveer geloosd boven de Stille Zuidzee. En woordvoerder van het federale Russische ruimtevaartbureau Roskosmos verklaarde echter dat de afgedankte satelliet ruim twaalf uur later na de melding van het incident uit de aardse atmosfeer is gestoten. Enkele brokstukken zouden daarbij in de Stille Oceaan zijn beland.
De Nieuw-Zeelandse luchtvaartautoriteiten lieten weten dat het nog onduidelijk was waar de brokstukken vandaan kwamen. “Of het om ruimteschoot of een meteoriet ging, staat nog niet vast. Het vergt een diepgaand onderzoek en internationale samenwerking om dit tot op de bodem uit te zoeken”, zo verklaarde een woordvoerder op de Nieuw-Zeelandse radio.
Experts waarschuwen al jaren voor de gevaren van de restanten van de menselijke ruimtevaart in de ruimte. Er wordt nagedacht over een mogelijkheid om het ruimteschroot op te ruimen. Het eenvoudigste is echter om het te voorkomen, vandaar dat satellieten steeds vaker in een baan gebracht waar ze geen kwaad meer kunnen, als die satellieten niet meer nodig zijn.
De defensie van de Verenigde Staten houdt het meeste ruimteschroot bij, omdat er bij een raketaanval onderscheid moet kunnen worden gemaakt tussen een raket en ruimteafval. In 1987 waren waren er 7000 geregistreerde objecten groter dan 10 centimeter. Verder zijn er ongeveer 50.000 stukjes tussen de 1 en 10 centimeter, en zo’n 10 tot 100 miljard verfschilfertjes (minder dan 1 centimeter) in een baan rond de aarde.
Update: Een Chileens passagiersvliegtuig is boven de Stille Zuidzee niet bijna in aanraking gekomen met ruimteschroot maar met een meteoriet. Dat heeft een deskundige van het Europese ruimtevaartagentschap ESA donderdag gezegd naar aanleiding van een bericht van Nieuw-Zeelandse media.
Een Airbus A340
Bron: ANP