Chandra X-ray Observatory fotografeert poollicht Jupiter

Het Chandra X-ray Observatory heeft gigantische poollichtverschijnselen ontdekt op de grootste planeet van ons zonnestelsel: Jupiter. Het poollicht dat we vanaf onze eigen planeet kunnen zien ontstaat wanneer elektrisch geladen deeltjes van de zon in aanraking komen met de atmosfeer en zo vele luchtmoleculen laten gloeien. In het geval van de Aarde zijn deze deeltjes vooral gevestigd bij de Noord- en Zuidpool, dus is er noorder- en zuiderlicht.

Hevige zonneactiviteit zorgt voor het ontstaan van poollicht op onze planeet, maar in het geval van Jupiter ligt dat anders. De gasplaneet creëert namelijk zelf poollicht door het sterke magneetveld ontstaan en de snelle rotatie van Jupiter. Jupiters maan Io genereert dagelijks enorme hoeveelheden elektrisch geladen deeltjes en als deze deeltjes worden ingevangen ontstaat er poollicht. Het poollicht op Jupiter bevat bijna honderd keer zoveel energie dan het poollicht op Aarde.

Tevens hebben sterrenkundigen een soort ‘röntgenknipperlicht’ ontdekt in het noorderlicht van planeet Jupiter, met een frequentie van circa 45 minuten. Sterrenkundigen weten momenteel nog niet hoe dit fenomeen is te verklaren. Op de onderstaande foto is het poollicht te vinden aan de boven- en onderkant van Jupiter, de rest van Jupiter is gefotografeerd door de Amerikaanse Hubble Space Telescope.

Bron: Space.com