Meteoriet raakt ruimtestation ISS frontaal (1 aprilgrap)

Gisteravond kwam AstroVersum met het nieuws dat de afgelopen nacht de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie een belangrijke mededeling omtrent het ISS zou gaan doen. Vannacht maakte NASA bekend dat een meteoriet met een diameter van 8 inch, wat gelijk is aan 20 centimeter, frontaal in botsing is gekomen met het International Ruimtestation Station afgelopen vrijdagnacht. Door enkele mensen verbaasd en ongerust ontvangen, maar in de loop van de middag werd het duidelijk dat het om een 1 aprilgrap ging!

Het originele nieuwsbericht
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft afgelopen nacht bekendgemaakt dat een meteoriet met een diameter van 8 inch, wat gelijk is aan 20 centimeter, frontaal in botsing is gekomen met het International Ruimtestation Station afgelopen vrijdagnacht. Met een snelheid van 30.000 mijl per uur (48.270 kilometer per uur) is de meteoriet ingeslagen op het ruimtestation. Inmiddels heeft NASA besloten de bemanningsleden niet terug te laten keren naar de Aarde.

NASA is momenteel aan het kijken wat er gaat gebeuren. De Soyuz TMA-9, die op dit moment aan het ISS vastgekoppeld is, kan in geval van nood gebruikt worden om het ruimtestation onmiddellijk te verlaten en terug te keren naar de Aarde. Het ruimtevaartuig is drie dagen geleden nog aan een andere koppelingspoort bevestigd.

Gelukkig is er geen bemanningslid gewond geraakt bij de inslag van de meteoriet. Het is de eerste keer in de geschiedenis van het ISS dat zo’n grote meteoriet inslaat. Dagelijks komen honderden kleine steentjes in aanraking met het ISS, maar die zorgen niet voor grote schade. Deze 20 centimeter grote meteoriet daarin tegen wel.

Afgelopen week werd een Chileens vliegtuig ook al bijna geraakt door een meteoriet. Dit liep wel zonder gevolgen af.

Vertaling e-mail NASA
Gezien de omstandigheden heeft NASA na overleg met zijn internationale bondgenoten besloten de drie bemanningsleden – de Amerikaanse commandant Michael Lopez-Alegria, de Rus Mikhail Tyurin en de Amerikaan Sunita Williams – niet naar de Aarde terug te laten keren. Het ISS is afgezien van de Destiny Laboratory Module namelijk nog volledig intact.

Er is dus genoeg ruimte voor de astronauten om te bivakkeren. Hun slaapvertrekken bevinden zich namelijk in een andere module – de Russische Zvezda Service Module. Zoals eerder vermeld was het luik tussen de Destiny Laboratory Module, waar later dit jaar eigenlijk de Europese module Columbus aan vast gekoppeld had moeten worden, gesloten ten tijde van de inslag en er is dus geen lucht ontsnapt uit andere onderdelen. Dat leidt NASA en zijn internationale partners ertoe de bemanning in het ISS te laten.

Blijf AstroVersum bezoeken voor wel serieus nieuws over de actuele gebeurtenissen uit de wereld van de astronomie en de ruimtevaart!

Bron: NASA (offline gehaald)