ESA stuurt bemande missie naar Mars

Ter voorbereiding van een bemande missie naar planeet Mars zal de Europese ruimtevaartorganisatie ESA in de lente van 2008 zes mensen op een 500 dagen durende missie naar de Rode Planeet sturen. Niet echt naar Mars natuurlijk, maar in een speciaal geïsoleerde omgeving ergens in Rusland. ESA is momenteel op zoek naar suggesties voor enkele experimenten die tijdens de missie Mars500 uitgevoerd kunnen worden, om zo de psychologische en medische effecten van zo’n lange reis te kunnen achterhalen.

Tijdens de gesimuleerde missie zal het team gelanceerd worden en 250 dagen reizen naar Mars, om vervolgens onderzoek op het oppervlak van de planeet en tot slot terug te keren naar huis. De bemanningsleden zullen in de 500 dagen dat ze opgesloten zitten in een gebouw in de Russische hoofdstad Moskou opdrachten uitvoeren die lijken op opdrachten die tijdens een echte bemande missie naar de rode planeet zullen plaatsvinden. Plotselinge noodgevallen, zoals ziektes, moeten ze ook zonder in paniek te raken onder controle kunnen krijgen. Tevens wordt de communicatie met twintig minuten vertraagd, wat de missie extra moeilijk maakt.

Een aantal metalen tanks zullen 500 dagen dienen als een soort ruimtevaartuig. Door middel van kleine doorgangen in de tanks kunnen de deelnemers zich verplaatsen tussen een onderzoeksafdeling, een medische afdeling en een ruimte met een keuken. Deze faciliteiten zullen allemaal op een totale oppervlakte van 200 vierkante meter te vinden zijn.

De ruimtevaartorganisatie ESA neemt momenteel deel aan een studie die wordt georganiseerd door het Russische Instituut voor Biomedische Problemen, afgekort het RIBP, om zo een echte missie naar Mars in de toekomst zo goed mogelijk na te kunnen bootsen. ESA is op dit moment nog op zoek naar suggesties voor experimenten tijdens de gesimuleerde missie.

Bron: ESA