Nieuwe 3D-animatie laat proces bij einde witte dwerg zien

Wetenschappers uit Amerika hebben een 3D-animatie gemaakt van de dood van een witte dwergster in het heelal. Op de animatie is te zien hoe de dwergster binnen een enkele seconden explodeert en dus verandert een in gigantische supernova. Een witte dwerg is een ster die aan het einde van haar levenscyclus is gekomen. In de witte dwerg vinden dus geen kernreacties meer plaats. De massa van de kern moet kleiner dan 1,4 zonnemassa’s (Chandrasekhar-limiet) zijn, want anders eindigt de ster als een neutronenster, een quarkster of een zwart gat.

Don Lamb, de leider van een team van wetenschappers, willen met de animatie laten zien hoe het proces precies in zijn werk gaat als de witte dwergster ontploft. Voordat een ster een witte dwerg wordt, zwelt ze eerst op tot een rode reus en stoot een deel van de materie af in de vorm van een planetaire nevel. De kern stort dan in tot een witte dwerg. Die heeft een straal van enkele duizenden kilometers en een dichtheid van honderden tonnen per kubieke centimeter.

Het nucleaire proces binnenin de ster wordt op een gegeven moment een grote chaos door de toenemende druk in de kern. Vervolgens stijgt er binnen een seconden een grote, brandende ‘bubbel’ van zeker 15 kilometer in doorsnee naar bovenaan, breekt het oppervlakte van de ster en het einde van de witte dwergster is gekomen.

Op zijn hoogtepunt bereikt de witte dwerg een temperatuur van ruim drie miljard graden Celsius. Dan is het einde gekomen; er ontstaat een supernova van het type Ia. Een type Ia supernova is de helderste soort supernova, hij straalt meer dan een miljard keer meer energie uit dan onze zon. Dit type ontstaat in nauwe dubbelstersystemen, waarin de ene ster een witte dwerg is, en de andere een rode reus. De witte dwerg kan van zijn begeleidende ster materie naar zich toetrekken. Vervolgens slorpt de witte dwerg de buitenste lagen van de rode reus op.

Bron: New Scientist