Meteorologen voorspellen veel orkanen

Het orkaanseizoen in de Atlantische Oceaan zal dit jaar bovengemiddeld actief zijn. Deskundigen, verbonden aan de Colorado State University, verwachten zeker zeventien tropische stormen waarvan er zeker negen zullen uitgroeien tot orkanen.

De voorspelling van deze groep deskundigen wordt in de Verenigde Staten erg serieus genomen. Het land is de afgelopen jaren een aantal malen erg hard getroffen door orkanen. De autoriteiten kregen steeds veel kritiek op de gebrekkige voorbereidingen op orkanen en op de hulpverlening. Het seizoen begint ruwweg op 1 juni en duurt tot eind november.

In deze periode voorspellen meteorologen dat er zeventien tropische stormen, waarvan er negen zich ontwikkelen tot orkanen. In december 2006 was de verwachting nog dat het er respectievelijk veertien en zeven zouden zijn.

Vorig jaar was een relatief rustig seizoen met tien tropische stormen en vijf orkanen. In 2005 was het een stuk ruiger met 28 stormen en in totaal vijftien orkanen.

Het hogere aantal stormen dat wordt verwacht, komt volgens de wetenschappers door het verdwijnen van het fenomeen El Niño en de hoge temperatuur van het zeeoppervlak.


Katrina leverde vorig jaar veel problemen op

Bron: ANP