Wetenschappers onthullen Chinese maanwagentje

China is een nieuwe grootmacht en een ruimteverkenningsprogramma is een statussymbool en hoort er vanzelfsprekend bij. Dit jaar nog wordt er een satelliet naar de maan gestuurd om het maanoppervlak te bestuderen. In 2012 komt dan de eerste onbemande maanmissie, waarbij vandaag de eerste foto’s van zijn vrijgegeven.

Het maanwagentje dat op de maan de bodem zal onderzoeken, is zo’n anderhalve meter hoog en weegt 200 kilogram. Het wagentje kan real-time videobeelden verzenden, maanmonsters nemen en analyseren en 3D opnames van het maanoppervlak maken. Ingenieurs van het Shanghai Ruimtevaart Instituut hebben speciaal voor de ontwikkeling van het wagentje een stukje maan in hun laboratorium nagemaakt.

De maanwagentjes van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gebruikten tot dusver zonne-energie oplaadbare lithium batterijen voor de energievoorziening. China wilt het anders aanpakken en gaat gebruik maken van radioisotopische thermo-elektrische generator. Dat apparaat zet de hitte die afkomstig van een radioactieve bron om in elektriciteit.

India en de Verenigde staten bereiden zich ook al voor voor onbemande missies naar de maan; en zal het dus druk worden op de maan.

Bron: BBC