Michael Lopez-Alegria verbreekt record verblijf in de ruimte

De Amerikaanse astronaut Michael Lopez-Alegria, commandant van de huidige bemanning in het ISS, heeft het record van de langste Amerikaanse missie in de ruimte verbroken eergisteren verbroken. Op 3 april jongstleden bevond hij zich alweer 197 dagen in de ruimte, 1 dag meer dan het record dat gevestigd werd door een andere Amerikaan in 2002. Wanneer de astronaut op 20 april aanstaande terugkeert naar de Aarde is Lopez-Alegria maarliefst 214 dagen in het ruimtestation verbleven sinds september 2006.

Door uitstel van de lancering van de missie STS-117 moet de Amerikaanse astronaute Sunita Williams, die sinds december 2006 in het ISS verblijft, zeker tot 28 juni wachten tot ze terug mag keren naar de Aarde. Als Williams tot minstens medio juli in het ISS verblijft ligt het record van Lopez-Alegria alweer aan diggelen. Door de beschadigingen aan de externe tank van de Space Shuttle Atlantis moet Sunita Williams lang wachten tot ze terug kan keren, dus de kans is groot dat zij het record weer zal verbreken.

Het wereldrecord van het langste verblijf in de ruimte staat op naam van de kosmonaut Valery Polyakov, die ongeveer elf jaar geleden maarliefst 438 dagen in de ruimte verbleef in het ruimtestation MIR.

Bron: Space.com