New Horizons fotografeert pizzamaan Io

Stel je voor, je bevind je naast de heetste rivier van lava in ons zonnestelsel. De sneeuw valt op je hoofd hoofd en schouders, maar deze sneeuw stinkt enorm. De sneeuw bestaat namelijk uit zwavel. Hoog boven je, vult een reusachtige blauwe koepel de hemel. Waar sta je dan? Bij de voet van de vulkaan Tvashtar op Jupiters maan Io. NASA’s New Horizons fotografeerde de pizzamaan op 28 februari jongstleden.

Op de foto is een blauwe wolk van de vulkaan Tvashtar goed zichtbaar. De blauwe wolk die boven het oppervlak van Io hangt is een uit as bestaande pluim die zich voor meer dan 300 kilometer in de ruimte bevindt. De wolk bestaat uit dezelfde bestanddelen als de rook van een sigaret, namelijk uit superfijne deeltjes van as. Vanaf het oppervlak van Io lijkt de pluim op een reusachtige, azuurblauwe koepel. Aan de bovenkant van de pluim, waar het veel kouder is, bevriest het vulkanische gas, die langzaam naar beneden valt in de vorm van sneeuw dat bestaat uit zwavel.

Io kan je ook met je eigen ogen zien. Zet je wakker voor het aanbreken van de dag en richt je telescoop op de helderste ster in het zuidelijke deel van de sterrenhemel. Die ‘ster’ is Jupiter en Io is één van de vier manen die de gasplaneet omcirkelen.

Bron: Spaceweather