Raket moet as van 200 mensen in de ruimte brengen

De as van onder andere één van NASA’s eerste astronauten Leroy Cooper en James Doohan uit de serie Star Trek zullen binnenkort hun laatste reis maken. De overblijfselen van de twee worden aan het einde van deze maand gelanceerd door een SpaceLoft raket, gebouwd door het particuliere bedrijf UP Aerospace. Niet alleen de as van deze twee bekende personen zal naar de ruimte gebracht worden, ook de as van 198 andere mensen wordt binnenkort in de ruimte gebracht.

Leroy Copper werd op 6 maart 1927 geboren in Ventura (Californië) en overleed op 4 oktober 2004. Copper was een Amerikaans ruimtevaarder die vloog aan boord van de Mercury MA-9 en de Gemini 5. Cooper werd op 15 mei 1963 voor zijn eerste ruimtevlucht gelanceerd aan boord van de Mercury MA-9 (Faith 7). Dit was de zesde en laatste bemande ruimtevlucht in het kader van het Amerikaanse Mercury project. Tijdens deze vlucht van ruim 2 dagen en 10 uur maakte Cooper 22 omwentelingen om de aarde. Tijdens de laatste omwentelingen traden een aantal technische storingen op, maar Cooper slaagde er in om een perfecte landing uit te voeren.

Cooper werd op 21 augustus 1965 voor zijn tweede en laatste ruimtevlucht gelanceerd. Hij was gezagvoerder aan boord van de Gemini 5, piloot was Charles Conrad. Cooper werd hierdoor de eerste mens die voor de tweede keer in een baan om de aarde vloog. Tijdens deze vlucht werden diverse nieuwe technieken en systemen getest. Tevens gaf Gemini 5 voor het eerst de Verenigde Staten het duurrecord voor bemande ruimtevluchten in handen.

Hij was tevens gezagvoerder van de reservebemanning voor Gemini 12, die op 11 november 1966 werd gelanceerd met aan boord Charles Conrad en Edwin Aldrin. Hij was tevens gezagvoerder van de reservebemanning voor Apollo 10, die op 18 mei 1969 werd gelanceerd met aan boord Thomas Stafford, Eugene Cernan en John Young.

James Doohan werd geboren op 3 maart 1920 en overleed op 20 juli 2005. Doohan was een Canadese acteur die voornamelijk bekend werd door zijn rol als hoofdboordwerktuigkundige “Scotty” aan boord van USS Enterprise in de televisie- en filmserie Star Trek. Uitgaande van zijn aanzienlijke stemtalent bedacht Doohan de Vulcaanse en Klingonese talen, die te horen waren in Star Trek: The Motion Picture. Het Klingon werd later door professionele linguïsten zoals Marc Okrand uitgebreid en geformaliseerd tot een volledige taal met complete grammatica.

De as van mensen uit tien verschillende landen wordt voor tussen de €745,- en €4000 in de ruimte gebracht door een suborbitale SpaceLoft raket. Waarschijnlijk vindt de lancering op 28 april aanstaande plaats in New Mexico. De raket maakte eerder een testvlucht, maar toen stortte hij neer. Het bedrijf dat de raket heeft ontwikkeld zegt dat de lancering nu moet gaan lukken.

De raket zal klimmen tot ruim 225 kilometer boven het oppervlak van onze planeet. Na iets meer dan een kwartier moet de raket landen bij vliegbasis White Sands Missile Range, enkele kilometers van het lanceerplatform. Voor de duidelijkheid: het as wordt dus niet in de ruimte losgelaten, maar zal een laatste reis maken en vervolgens op Aarde teruggebracht worden.


James Doohan (links) en Leroy Cooper (rechts)

Bron: Space.com