Sneldraaiende neutronenster explodeert door sterbeving

Door een enorme sterbeving in september vorig jaar is een magnetar, een snel roterende en zeer compacte neutronenster met een sterk magnetisch veld, geëxplodeerd. Het onderzoek naar deze ontploffing werd begin deze week bekendgemaakt op de Monthly Notices of the Royal Astronomical Society door onderzoekers van het California Institute of Technology. De magnetar bevindt zich op een afstand van 15.000 lichtjaar in het sterrenbeeld Ara, een sterrenbeeld aan de zuidelijke sterrenhemel.

De magnetar, die officieel door het leven gaat onder de onuitspreekbare naam CXOUJ164710.2-455216, werd twee jaar geleden ontdekt door Michael Muno het instituut in Californië en is sindsdien meerdere malen onderzocht met de satelliet Swift en de röntgensatelliet XMM-Newton.

CXOUJ164710.2-455216 draait in ruim tien seconden om zijn as. Ruim een half jaar geleden, in september, werd de neutronenster ineens ruim honderd keer zo helder, nam de rotatiesnelheid af met iets minder dan 1/1000 seconde en produceerde hij enorme bundels van energierijke straling en deeltjes.

Uit observaties konden onderzoekers concluderen is dit alles dat er op dat moment spanningen in de buitenkant van de magnetar zijn opgetreden door een plotselinge verandering in de magnetische veldlijnen van CXOUJ164710.2-455216. Hierdoor ontstond er uiteindelijk een grote beving in de neutronenster, waardoor in een kort tijdsbestek relatief veel energie vrijkwam en de ster tot ontploffing kwam.

Bron: ESA