Terugblik – Het belangrijkste nieuws van maart

Aan het begin van elke maand zal AstroVersum vanaf nu het belangrijkste nieuws van de vorige maand posten. De maand die we vandaag behandelen is de maand maart. Met in deze editie onder andere spectaculaire foto’s van de Cassini sonde en de Hubble Space Telescope, de totale maansverduistering van 3 op 4 maart jongstleden, het bezoek van Buzz Aldrin, het vinden van een nieuwe krater in Californië en het bijna raken van een Chileense Airbus 340 door een meteoriet.

1 maart – Spectaculaire foto’s van planeet Jupiter door Hubble
Na nieuwe foto’s van Jupiter en enkele manen heeft de Hubble Space Telescope ook foto’s gemaakt van de grootste planeet van ons zonnestelsel en zijn ‘pizzamaan’ Io. Ook zijn twee foto’s verschenen van poollicht op de Zuidpool en Noordpool van de planeet, die woensdag van dichtbij werd gepasseerd door de ruimtesonde New Horizons, op weg naar zijn doel: Pluto en zijn maan Charon. Lees verder…

1 maart – Cassini maakt fantastische foto van ‘exoplaneet’
De Amerikaanse ruimtesonde Cassini heeft een zeer spectaculaire foto gemaakt van planeet Saturnus. De foto toont de planeet en zijn ringen vanuit een bijzondere invalshoek: van boven. Vanaf januari is de ruimtesonde Cassini steeds hoger geklommen, waardoor de ruimtevaartorganisatie NASA overladen wordt met bijzondere, maar ook zeker prachtige foto’s. Lees verder…

3 maart – Totale maansverduistering 3/4 maart 2007
In de nacht van 3 op 4 maart was er een totale maansverduistering zichtbaar vanuit Nederland. Door de enorme drukte met de totale maansverduistering van 3 op 4 maart 2007 is AstroVersum lange tijd slecht bereikbaar of helemaal onbereikbaar geweest. Daarom hebben we samen met de provider helaas moeten besluiten dat de site tijdelijk offline gehaald moest worden, omdat anders de server nog verder overbelast zou raken en meerdere sites de dupe zouden zijn van de duizenden bezoekers op AstroVersum. Maar ondanks deze problemen was de maansverduistering goed te zien in grote delen van het land. Lees verder…

14 maart – Indrukwekkende speech Buzz Aldrin geslaagd
De meeste studenten zullen het verhaal ongetwijfeld al vele malen hebben gehoord en toch verslapte de aandacht geen moment. Geen geroezemoes, alleen starende blikken en gespitste oren. Edwin ‘Buzz’ Aldrin, in 1969 de tweede mens ooit op de maan, gaf dinsdagmiddag een lezing over ruimtevaarttechniek op de TU Delft. Lees verder…

15 maart – Enorme botsing dwergplaneet 4,5 miljard jaar geleden
Een van de grootste objecten die in de uithoeken van ons zonnestelsel zijn gevonden, heeft in een ver verleden een geweldige botsing meegemaakt waardoor het hemellichaam zijn ijskorst heeft kwijtgeraakt. Dat zegt een team van Amerikaanse astronomen in het nieuwste nummer van het wetenschappelijke tijdschrift ‘Nature’. Volgens Michael Brown en zijn team van het California Institute of Technology (Caltech) vormden 2003 EL61 en vijf andere kleine hemellichamen aanvankelijk een en dezelfde planeet. Lees verder…

17 maart – Grote krater in Californië waarschijnlijk van meteoriet
Een krater van 5,5 kilometer die in de Amerikaanse staat Californië verborgen lag onder een laag leisteen, is mogelijk het gevolg van een meteorietinslag. Wetenschappers vermoeden dat de krater 37 tot 49 miljoen jaar geleden is veroorzaakt. Het gapende gat in de bodem werd gevonden tijdens onderzoek voor oliewinning in de regio San Joaquin. Lees verder…

21 maart – Lancering Falcon 1 gedeeltelijk gelukt
De tweede proeflancering vannacht van een Falcon 1 draagraket is wellicht niet helemaal gelukt. Toch heeft de initiatiefnemer het over een geslaagde lancering. De Falcon 1 is de eerste volledig met privékapitaal ontwikkelde draagraket die voor – goedkoop – ruimtetransport moet dienen. De vlucht in maart 2006 mislukte volkomen, door een brandstoflek in de eerste, herbruikbare trap die de naam Merlin kreeg. Lees verder…

28 maart – China en Rusland samen naar Mars
China en Rusland willen in 2009 samen een sonde naar Mars sturen. Met behulp van een Russische raket moet een Chinese satelliet naar de Rode Planeet worden gestuurd. Het is onder meer de bedoeling bodemmonsters te halen op Phobos, een maan van Mars. Dit meldden Chinese staatsmedia woensdag. Rusland en China hebben enkele dagen geleden ook al een miljardencontract gesloten. Lees verder…

29 maart – Chileense Airbus bijna geraakt door meteoriet
Een Chileens passagiersvliegtuig, een Airbus A340 is boven de Stille Zuidzee bijna in botsing gekomen met een stuk ruimteafval of een meteoriet. De gloeiende massa viel op minder dan acht kilometer van zijn toestel uit de hemel, zo meldden Nieuw-Zeelandse autoriteiten vanmorgen. De piloot van de Airbus A340 signaleerde tijdens de vlucht over de Pacific op dinsdagavond zowel aan de voor- als achterzijde van het toestel vallende brokstukken. Lees verder…

31 maart – Nieuwe groene komeet steelt de show in april
Op 15 maart jongstleden ontdekte de Australiër Terry Lovejoy vanuit zijn woonplaats Thornlands in Australië een nieuwe komeet: Lovejoy (C/2007 E2). De komeet viel meteen op door zijn opvallende groene kleur bij de coma. Terry Lovejoy is alweer de tweede Australiër die een komeet heeft ontdekt de afgelopen tijd, want Robert McNaught, de ontdekker van de enorm heldere komeet McNaught die in januari te zien was, komt ook uit Australië. Maar wat heeft deze komeet voor ons in petto de komende maand? Lees verder…

Voor meer nieuws uit het verleden, bekijk het nieuwsarchief van AstroVersum eens.

Tot de volgende editie in mei!