Venus Express verschaft beter beeld wolken op Venus

Uit recente observaties van de Venus Express hebben wetenschappers een beter beeld gekregen in de dynamica van wolken op planeet Venus. De wolken in de atmosfeer van de tweede planeet van ons zonnestelsel draaien eens in de vier dagen rond de planeet, zo blijkt uit recente foto’s. Maar dat is nog niet alles, want aan de Noord- en Zuidpool zijn enkele reusachtige, dubbele draaikolken ontdekt. Met behulp van detectoren voor ultraviolette en infrarode waarnemingen kon de sonde de wolken zichtbaar maken.

Venus Express heeft tevens ontdekt dat het de wolken rond de evenaar van Venus een zeer onregelmatige structuur hebben en turbulent zijn. Wetenschappers denken dat dit veroorzaakt wordt door de wisselwerking tussen de convectie die optreedt als gevolg van het zonlicht en de rotatie van de wolken. Echter, aan de kant waar het momenteel nacht is op Venus is deze turbulentie veel moeilijker te verklaren, al denken wetenschappers dat het daar een verband heeft met de topografie van Venus’ oppervlakte.

De Venus Express zal ons meest bijgelegen buur Venus gaan bestuderen. Het ontwerp van het ruimtevaarttuig zal net zoals het ontwerp van de Mars Express, snel en goedkoop worden ontwikkeld. In het bijzonder zal de Venus Express de atmosfeer van Venus en de wolken in detail bestuderen, en zal globale kaarten van de oppervlaktemperaturen maken.

Bron: ESA