Externe tank van Shuttle arriveert bij Kennedy Space Center

Afgelopen vrijdag 6 april is er bij NASA’s Kennedy Space Center in Florida een nieuwe externe brandstoftank gearriveerd voor een bepaalde Space Shuttle. De externe tank is eigenlijk bedoeld voor Space Shuttle Endeauvour, maar omdat de externe tank van Shuttle Atlantis eind februari ernstig beschadigd is geraakt bij een hagelbui kan de tank ook gebruikt worden bij het laatstgenoemde ruimteveer. Dinsdag maakt NASA zijn definitieve beslissing bekend.

Een zware hagelbui heeft het ruimteveer Atlantis zo beschadigd dat het voorlopig niet kan worden gelanceerd. Een geplande vlucht in maart werd eerder uitgesteld tot minimaal eind april en daarna tot mei. De Space Shuttle stond op het lanceerplatform op Cape Canaveral in Florida toen de bui losbarstte. Hagelstenen zo groot als golfballen sloegen toen honderden deuken in het schuim van de externe brandstoftank.

Ook tientallen hittewerende tegeltjes en de koolstofpanelen aan de vleugelvoorranden raakten beschadigd. Volgens programmamanager Wayne Hale van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is het de ernstigste schade die ooit aan de Shuttle is toegebracht door hagelstenen.

Bron: NASA