NASA’s New Horizons fotografeert maan Callisto

De sonde New Horizons van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie is al 1,5 maand geleden gasplaneet Jupiter gepasseerd, maar er blijven foto’s van Jupiter en zijn vier grootste manen gepubliceerd worden door de ruimtevaartorganisatie. De nieuwste foto die vandaag werd uitgebracht is een foto van Jupiters maan Callisto, na Ganymedes de grootste maan van de gasplaneet. De nieuwe foto’s tonen een donker oppervlak met heldere gebieden.

Tijdens de passage langs de grootste planeet van ons zonnestelsel fotografeerde de Long Range Reconnaissance Imager (LORRI) van New Horizons de Joviaanse maan. De afstanden tussen New Horizons en de maan bedroegen op dat moment 4,7 miljoen kilometer en 4,2 miljoen kilometer. De sonde New Horizons heeft goed zijn best moeten doen om dit soort gedetailleerde foto’s te kunnen maken van de Joviaanse maan, want Callisto bevond zich eind februari achter Jupiter.

De 500 kilo zware New Horizons met zijn nucleair aangedreven sonde moet de dwergplaneet Pluto in juli 2015 bereiken en zal de eerste sonde zijn die het gedegradeerde en ijzige hemellichaam en zijn stelsel gedetailleerd gaat bestuderen. Nadat New Horizons Pluto heeft bezocht, zal de sonde ook naar de Kuipergordel reizen en daar verschillende objecten gaan onderzoeken en fotograferen.

Bron: Spaceref