Proton-raket lanceert succesvol een communicatiesatelliet

Afgelopen nacht heeft een Russische Proton-raket met succes een Canadese telecommunicatiesatelliet gelanceerd. Om 00.51 uur Nederlandse tijd vertrok van op de basis Baikonoer in Kazachstan een zware Proton-M van Kroenitsjev. De Canadese telecomsatelliet Anik F3 kwam om 10.05 uur Nederlandse tijd in zijn geplande baan vrij.

De 4,7 ton wegende satelliet van de Canadese Telesat, staat van uit een geosynchrone baan op 118,7 graden westerlengte met 58 antwoordzenders ten dienste van onder andere telefonie, businesscommunicatie, internet en televisiestations in Noord- en Centraal-Amerika. De levensduur van de Eurostar E3000 is vijftien jaar. Voor Telesat is het reeds de zeventiende satelliet die de ruimte inging.

De Proton wordt gecommercialiseerd door het bedrijf ILS dat in zware concurrentie is met het Europese Arianespace dat de Ariane en de Sojoez op de markt aanbiedt. Het was meteen de veertigste lancering van een Proton door ILS (International Launch Services). Dit Amerikaans-Russisch bedrijf brengt alleen nog de Proton op de markt na eerder ook de Amerikaanse Atlas te hebben uitgebaat.

De Anik F3 is de tweede Canadese satelliet die door een Russische draagraket werd gelanceerd. De eerste was de Anik F1P, in september 2005, eveneens met een Proton-M.

Bron: AFP