Vijfde ruimtetoerist aangekomen bij ISS

De Amerikaanse ruimtetoerist Charles Simonyi is net als zijn twee Russische reisgenoten Fyodor Yurchikhin en Oleg Kotov in het Internationale Ruimtestation ISS gearriveerd. Het drietal had als welkomstgeschenk een gourmetmaaltijd meegenomen voor de drie ruimtevaarders die het ISS de afgelopen tijd hebben bemand.

De 58-jarige miljardair Charles Simonyi, die zijn vermogen onder meer als uitmuntend softwareontwikkelaar bij Microsoft verdiende, is de vijfde ruimtetoerist in de geschiedenis. Hij betaalde twintig miljoen dollar voor zijn twaalfdaagse trip, waarvan hij er tien in het ISS doorbrengt.

De ‘computernerd’ zal in die tijd onder meer experimenten uitvoeren voor de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA en het Hongaarse Nationale Ruimtevaartbureau. De vermogende Amerikaan is van Hongaarse afkomst.

Hij zal in de ruimte ook contacten onderhouden met studenten om zijn ervaringen te delen en is van plan om talrijke foto’s te nemen. Zijn overige tijd wil Simonyi besteden aan het luisteren van muziek en lezen.

Het feestmenu dat de drie nieuwkomers hebben meegebracht, zal donderdag worden verorberd. Dan is het in Rusland Kosmonauten Dag, een eerbetoon aan Yuri Gagarin die in 1961 de eerste bemande vlucht in de ruimte maakte.

Charles Simonyi zal op 20 april terugkeren op aarde in gezelschap van de Amerikanen Michael Lopez-Alegria en Mikhail Tyurin, die sinds 18 april in het ruimtestation vertoeven. Hun taken worden overgenomen door opvolgers Fyodor Yurchikhin en Oleg Kotov.

De twee Russen kunnen daarnaast rekenen op de steun van de 41-jarige Amerikaanse astronaute Suni Williams, die sinds december vorig jaar in het ISS verblijft. Zij is van plan om op 16 april mee te lopen met de marathon van Boston terwijl ze zich aan boord van het Internationale Ruimtestation ISS bevindt.

Bron: ANP