Lancering Space Shuttle Atlantis opnieuw uitgesteld

Het eind februari door hagelbuien beschadigde ruimteveer Atlantis zal niet voor 8 juni naar het International Space Station (ISS) gelanceerd kunnen worden. Voor het ruimtevaartuig betekent dit een uitstel van zijn eerstvolgende reis van circa drie maanden. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA deelde dinsdag in Texas mee dat de reparaties meer tijd vergen dan aanvankelijk werd verwacht.

Een zware hagelbui heeft het ruimteveer Atlantis zo beschadigd dat het voorlopig niet kan worden gelanceerd. Een geplande vlucht in maart werd eerder uitgesteld tot minimaal eind april en daarna tot mei. Nu is de lancering die gepland stond voor de maand mei weer een maand verzet. De Space Shuttle stond op het lanceerplatform op Cape Canaveral in Florida toen de bui losbarstte. Hagelstenen zo groot als golfballen sloegen toen honderden deuken in het schuim van de externe brandstoftank.

Ook tientallen hittewerende tegeltjes en de koolstofpanelen aan de vleugelvoorranden raakten beschadigd. Volgens programmamanager Wayne Hale van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is het de ernstigste schade die ooit aan de shuttle is toegebracht door hagelstenen.

Bron: Spaceflight Now