Planten op andere planeten zijn waarschijnlijk niet groen

Aardse planten zijn meestal groen omdat ze voor hun fotosynthese genoeg hebben aan het rode en het blauwe deel van het zonlicht. Op planeten die draaien rond een anders gekleurde ster mag je verwachten dat de planten rood, geel of zwart zullen zijn.

Met behulp van een computermodel die NASA-onderzoekers hebben ontworpen, kan worden voorspelt welke combinaties van atmosfeer en sterrenlicht bruikbaar om fotosynthetisch leven naar Aards model in stand te houden.

De groene kleur van de meeste planten worden veroorzaakt doordat ze het groene deel van het spectrum niet absorberen. Een lange tijd werd gedacht dat dit een foutje van de evolutie was. Fotosynthese kan wel dergelijk met andere kleuren licht, gezien het feit dat er rode wieren en paarse bacteriën bestaan.

Dit is volgens NASA-onderzoekers echter niet onlogisch. Blauw licht bevat de meeste energie en rood licht is in ruimtere mate voorhanden dan groen, dus het is logisch dat planten zich hebben ‘gespecialiseerd’ in die twee kleuren.

De onderzoekers voorspellen dat op andere planeten wel andere kleuren planten voorkomen, als ze bestaan. Is de plaatselijke zon heel zwak, dan kun je bijvoorbeeld verwachten dat planten wel alles absorberen wat ze krijgen kunnen, en dus zwart zijn. Elders kan het handig zijn om blauw en groen licht te gebruiken en het rode te laten schieten.

Alleen blauwe planten verwachten ze bij NASA niet. Dat energierijke licht is zo aantrekkelijk dat een verstandige plant er niet omheen kan.

Bron: NASA