China lanceert tweede satelliet voor oceaanonderzoek

Vanop de lanceerbasis Taiyan in de noordelijke provincie Shanxi van China vertrok woensdag om 11.27 uur plaatselijke tijd een Long March-2C draagraket. De raket had aan boord de tweede satelliet voor oceanografisch onderzoek. De raket zette de zelfgebouwde Haiyang-1B (Oceaan 1B) satelliet succesvol in de ruimte uit.

De door de China Academy of Space Technology gebouwde Haiyang-1B is een "cruciale component” in een driedimensionaal systeem voor oceanografisch onderzoek. De satelliet moet de kleur en de temperatuur van het oceaanwater meten. De satelliet heeft dus als doel het observeren van de rijkdommen die de zee biedt, vervuiling van de zee, enzovoort.

De eerste raket in het oceaanonderzoek werd in mei 2002 gelanceerd, de Haiyang-1A. De tweede satelliet die gelanceerd werd, is een opgewaardeerde versie. De Haiyang-1B moet met een levensduur van drie jaar ook een jaar langer functioneren dan zijn voorganger en drie keer meer informatie leveren.

China heeft tot nu toe al ongeveer vijftig satelliet met zijn Long March gelanceerd. Het merendeel heeft een militair doel.

Bron: NASA Spaceflight