Mars Global Surveyor begaf het door softwarefout

De verdwijning van de Mars Global Surveyor (MSG) vorig jaar, is te wijten aan problemen met de software van de ruimtesonde. Vijf maanden voor de verdwijning van de sonde werd de software van de MSG geüpdate. De nieuwe software had ervoor gezorgd dat de batterijen van de sonde oververhit raakten.

"De vermissing van de ruimtesonde is het gevolg van een serie van fouten van de vijf maanden daarvoor geüpdate software, waarschijnlijk door een batterijstoring”, aldus Chairperson Dolly Perkins, technisch directeur van NASA Goddards Space Flight Center in Maryland.

Het laatste contact dat met de MSG is vernomen dateert van 2 november 2006, nadat de zonnepanelen zich moesten omdraaien. De ruimtesonde had een reeks fouten gerapporteerd in zijn laatste bericht.

Toen de zonnepanelen werden omgedraaid, werd één van de twee batterijen direct aan het zonlicht blootgesteld. De batterij oververhitte direct en in de loop van 11 uur begaf ook de tweede batterij het. Een verkeerd georiënteerde antenne verhinderde dat de MSG deze status kon doorgeven aan het controlecentrum op aarde.

Bron: Space.com