Spitzer Space Telescope maakt prachtige foto’s van M45

De Amerikaanse Spitzer Space Telescope heeft gedetailleerde foto’s gemaakt van de sterrenhoop Pleiaden in infrarood. De Pleiaden is één van de bekendste sterrenhopen en wordt ook wel M45 of het Zevengesternte genoemd. Op de foto’s van Spitzer is te zien op welke manier de belangrijkste sterren van de sterrenhoop het gas in beweging brengen en de verschillende filamenten.

De kleuren op de eerste foto tonen de dichtheid van het gas in de sterrenhoop. De meeste dichte gebieden zijn voornamelijk oranje/rood en geel, de meer diffuse gebieden zijn meer groengekleurd. Onder andere de ster Atlas is goed te herkennen op de foto’s, onderaan zijn meer sterren te zien met een kleinere afmeting.

De Pleiaden is een open sterrenhoop in het sterrenbeeld Stier (Taurus). De sterrenhoop bevindt zich op ongeveer 440 lichtjaren van onze planeet en is met het blote oog zichtbaar op een heldere avond. Met het blote oog ziet men in een stedelijke omgeving een stuk of zes sterren, maar in een volledig donkere omgeving zijn tien sterren zichtbaar. Door een verrekijker is de sterrenhoop het mooiste, door een telescoop heb je de sterrenhoop namelijk niet helemaal in beeld.

De Spitzer Space Telescope is een met vloeibaar helium gekoelde telescoop die in een baan achter de Aarde draait. Spitzer wordt gebruikt wordt voor observatie van verschillende objecten in het infrarode golflengtegebied. Tot 18 december 2003 ging de telescoop door het leven onder de naam Space Infrared Telescope Facility, oftewel SIRTF.

Bron: Spitzer