Uitzonderlijk warm weer in Nederland

Nederland staat een zomers weekeinde te wachten. De komende dagen schieten de temperaturen omhoog, tot lokaal meer dan 25 graden op zaterdag en zondag. Het KNMI noemt dat voor midden april ‘uitzonderlijk’. Normaal is het halverwege april zo’n twaalf of dertien graden, weet het weerinstituut.

In De Bilt is 15 april de vroegste datum waarop de zomerse grens van 25 graden werd gepasseerd. Dat was in 1904, toen het 26,4 graden werd.

De tweede helft van april levert wel vaker zomerse temperaturen op. Op 21 april 1968 werd het in De Bilt 27,8 graden en in Venlo werd het toen zelfs tropisch warm, met 32,2 graden. Dat was de hoogste temperatuur die ooit in april in Nederland is gemeten.

Het mooie weer heeft ook minder zonnige kanten. Door de aanhoudende droogte ontstaan makkelijker berm- en bosbranden, zoals op tweede paasdag op enkele plaatsen gebeurde.

Sinds 22 maart is er in Nederland al geen neerslag van betekenis meer gevallen en omdat het ook de komende dagen niet gaat regenen, neemt het neerslagtekort verder toe.

Mocht je willen bekijken wat het weer de komende 10 dagen wordt? Bekijk het via onze weerpagina (bèta).

Bron: Novum