Amerikaanse ruimtetoerist mag dag langer in ISS blijven

De Amerikaanse ruimtetoerist Charles Simony mag net als de veertiende hoofdbemanning van het Internationale Ruimtestation ISS één dag langer in de ruimte verblijven. De Amerikaanse miljardair zou eigenlijk aanstaande vrijdag met de Sojoez TMA-9 in gezelschap van de beroepsastronauten Michael Lopez-Alegria en Michaël Tjoerin naar de aarde terugkeren.

De landing is nu verplaatst naar zaterdag om 14.30 uur Nederlandse tijd. De uitstel van de landing komt door smeltende sneeuw op de landingsplaats en is nu verplaatst naar een andere plaats.

De vijfde ruimtetoerist blijft daarmee veertien dagen in de ruimte, veel langer als zijn vier andere ruimtetoeristen. De Amerikaan Lopez-Alegria en de Rus Tjoerin werken al sinds september 2006 in het Internationale Ruimtestation ISS. Vanavond worden de vorige week gearriveerde kosmonauten met de Sojoez TMA-10 officieel de vijftiende hoofdbemanning van het ISS. Kotov maakt zijn eerste vlucht en werd de 100ste kosmonaut die de Russen de ruimte hebben ingeschoten.