Dnepr-raket zet succesvol veertien satellieten in de ruimte

Op de lanceerbasis Baikonoer in het land Kazachstan is een Russisch-Oekraïense Dnepr-draagraket succesvol gelanceerd gelanceerd, zo meldde een functionaris van de Russische ruimtehaven vanmorgen vroeg. De lading van de raket bestond uit veertien relatief kleine buitenlandse satellieten. De Dnepr-raket vertrok uit rond kwart voor negen Nederlandse tijd op weg naar de ruimte, sinds een soortgelijke raket vorig jaar tot ontploffing kwam bij de lancering.

Ruim een kwartier later, om 9.02 uur Nederlandse tijd precies, werden de satellieten succesvol losgelaten in een baan rond de Aarde. Aan boord van de raket waren onder andere de aardobservatiesatelliet Misrasat-1 van Egyptische makelij, de Saudi Comsat 3 tot en met nummer 7, de Saudisat-3, de AKS-1 & 2 technologische demonstratiesatellieten en de Noorse NUCUBE 1 satellieten.

De Dnepr-raket is een raket die in het westen bekend is onder de naam SS-18 Satan en die wordt verhuurd door het Russische bedrijf ISC Kosmotras dat tien jaar geleden werd opgericht door een Rus. De Dnepr-raket werd door technici uit Rusland en Oekraïne die de SS-18 Satan (in Rusland de RS-20) ontworpen en gebouwd.

Op 26 juli van vorig jaar gingen er maarliefst achttien satellieten verloren bij een mislukking bij de lancering van een andere Dnepr-raket. De lancering van vandaag was aanvankelijk voor 27 maart jongstleden gepland, maar werd toen uitgesteld vanwege een probleem in de bovenste trap, zo werd een dag erna bekendgemaakt.

Bron: Spaceflight Now