NASA past lanceerschema van Space Shuttles aan

Door de uitstellingen van de Space Shuttle Atlantis dit voorjaar, heeft NASA de lanceerkalender van de Space Shuttle dit jaar opnieuw ingedeeld. Zo is één van de vijf lanceringen die gepland dit jaar naar volgend jaar verschoven.

De Space Shuttle Atlantis zou volgens eerdere planning op 15 maart gelanceerd worden, maar door een hevige hagelbui op 26 februari raakte de externe tank zo beschadigd dat de herstellingen langer duren dan verwacht. Op de nieuwe planning moet de Atlantis op 9 juni om 01.34 uur Nederlandse tijd vertrekken naar het ISS.

Op 10 augustus is om 00.15 uur Nederlandse tijd de Space Shuttle Endeavour aan de beurt, voor het eerst sinds 2002. Op 20 oktober voert de Discovery dan een missie uit die aanvankelijk voor de Atlantis was gepland, en deze missie is het aankoppelen van de module Harmony.

Op 6 december is de Atlantis aan de beurt die het langverwachte Europese laboratoriummodule Columbus zal vastkoppelen aan het ISS. De vastkoppeling van Japanse modules aan het ISS zijn naar begin volgend jaar verschoven.

Op planning staan nog minstens 13 assemblagemissies naar het ISS gepland voordat de Shuttles in 2010 uit dienst worden gehaald.

Bron: Spaceflight Now