Grote doorbraak in onderzoek naar objecten zonnestelsel

Wetenschappers zijn al jaren bezig om kleine, intelligente stofdeeltjes te ontwikkelen voor de exploratie van ons zonnestelsel in de toekomst. De kleine stofdeeltjes, die zo groot zijn als een zandkorrel, zijn uiterst nuttig, want ze worden namelijk door zonnewind meegenomen, vliegen in een formatie en de belangrijkste twee dingen: ze kunnen communiceren en wetenschappelijke metingen uitvoeren. Gaan deze intelligente stofdeeltjes in de toekomst ons zonnestelsel veroveren?

De stofdeeltjes bestaan uit een chip met een breedte van slechts één millimeter die zich bevindt in een omhulsel dat uitgezet en verkreukeld kan worden. Computersimulaties tonen aan dat deze intelligente stofdeeltjes gemakkelijk mee kunnen reizen met de zonnewind om bij hun uiteindelijke doel aan te komen binnen een kort tijdsbestek.

De stofdeeltjes kunnen via een draadloos netwerk communiceren met andere deeltjes, die deel uitmaken van de formatie. Volgens Dr. Baker, één van de bedenkers van deze deeltjes, kunnen de stofdeeltjes waarschijnlijk draadloos communiceren met andere deeltjes in de formatie. De formatie zal voor het grootste deel bestaan uit deze deeltjes, maar er zullen ook een paar deeltjes tussen zitten die over grotere afstanden kunnen communiceren. Vijftig intelligente stofdeeltjes zijn in staat om in een formatie naar een object te vliegen.

De stofdeeltjes moeten voor onderzoek naar planeten uitgevoerd zijn met sensoren. Chemische sensoren kunnen in de deeltjes nog niet worden geplaatst, daar zijn de sensoren simpelweg te groot voor. “Recente onderzoeken laten zien dat de stofdeeltjes nu al in staat zijn om naar planeet Venus te reizen en haar atmosfeer te onderzoeken. Rond het jaar 2020 moeten de stofdeeltjes in staat zijn om alle hemellichamen in ons zonnestelsel te onderzoeken”, aldus Baker.

Bron: NAM