STEREO maakt eerste 3D-foto’s van de zon

Voor het eerste zijn er driedimensionale opnames gemaakt van de zon. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA hoopt met de nieuwe techniek de overlast van zonnewinden te kunnen beperken. De beelden zijn gemaakt met twee satellieten, die allebei gelijk met de aarde in een baan om de zon draaien: de een iets voor onze planeet, de andere in het kielzog ervan.

Het 3D-plaatje wordt gemaakt door de beelden van beide satellieten te combineren, eigenlijk net zoals onze eigen twee ogen voor diepte zorgen. Met een 3D-brilletje kun je diepte zien in de beelden. Met de 3D-beelden moet het makkelijker worden om zonnewinden te voorspellen. Die kunnen voor veel overlast zorgen, bijvoorbeeld omdat hun magnetische lading satellieten stoort.

Daar is wel wat aan te doen, maar dan moet er op tijd maatregelen genomen worden. Het 3D-plaatje moet de waarschuwingstijd vergroten, ongeveer net zoals meteorologen met tornado’s doen. “Wij willen hetzelfde met zonnewinden kunnen”, zegt een NASA-wetenschapper, “al zijn we er nog niet helemaal”.

Met het driedimensionale plaatje kan de oppervlakte van de zon bestudeerd worden. De activiteit in de buitenste atmosfeer van de zon, de corona, kan zo in perspectief gezien worden.

“In de zonneatmosfeer hebben we geen aanwijzingen om afstand te schatten”, legt een woordvoerder van NASA uit. “Alles lijkt plat in tweedimensionale afbeeldingen van de ruimte. Het stereoperspectief maakt het allemaal veel makkelijker.”

Bron: NOS