Droom wordt binnenkort werkelijkheid voor Hawking

De natuurkundige en wiskundige Stephen Hawking zal donderdag op uitnodiging van de Amerikaanse Zero Gravity Corporation (Zwaartekracht Nul Maatschappij) in een speciale vlucht, de ‘kotskomeet’ genaamd, aan de zwaartekracht worden onttrokken. Dit deelde de maatschappij woensdagmiddag in de Amerikaanse staat Miami mee.

De 65-jarige, grotendeels verlamde wetenschapper Hawking heeft onder meer onderzoek gedaan naar de zwaartekracht. Medici zullen Hawking begeleiden op zijn vlucht met een omgebouwd verkeersvliegtuig waarmee speciaal opgeleide piloten toeren uithalen die de inzittenden korte periodes aan de zwaartekracht ontrukken. Hawking ziet volgens een verklaring uit naar de kotskomeet die hem uit zijn rolstoel kan doen stijgen. Hij hoopt in 2009 een reis in de ruimte te kunnen maken.

Hawking krijgt de vlucht aangeboden van de Zero Gravity Corporation die normaal 3500 euro rekent voor de ongerieflijke reis in een Boeing 727. Het toestel vertrekt van de basis Cape Canaveral en stijgt naar circa 10.000 meter hoogte om vervolgens 7500 meter naar beneden te storten. Dit levert ongeveer 30 seconden zonder zwaartekracht op.

De piloten doen twaalf van dit soort manoeuvres waarbij behalve het wegvallen van de zwaartekracht ook sterke verminderingen van die kracht kunnen worden ervaren zoals de zwaartekracht op Mars of op de Maan. Sinds de maatschappij in 2004 werd opgericht hebben al circa 2500 passagiers plaatsgenomen in het toestel voor de meer dan honderd excursies met de ‘kotskomeet’.

Bron: ANP