ESA zoekt tien nummers voor astronauten ISS

Als je denkt te weten hoe de ideale afspeellijst eruitziet voor astronauten die in het International Space Station (ISS) om de Aarde draaien, dan hoort de Europese ruimtevaartorganisatie ESA graag van je. ESA heeft een wedstrijd georganiseerd om een lijst van tien nummers samen te stellen die de sterren doet verbleken. Het enige wat je hoeft te doen is die liedjes te kiezen die volgens jou het geschiktst zijn voor astronauten aan boord van het ISS om naar te luisteren.

We hebben allemaal wel een lijstje nummers die we het liefst horen als we in een bepaalde stemming zijn. Maar stel je voor dat je ineens naar een plek 400 kilometer boven de aarde zou moeten, naar een verzameling cilinders hoog in de lucht die internationaal ruimtestation heet. Welke muziek zou je dan meenemen om je niet te vervelen terwijl je elke dag 16 keer rond de Aarde vliegt?

De winnende afspeellijst wordt op een iPod gezet en naar het ISS gestuurd met ESA’s ruimtevrachtschip ATV (Automated Transfer Vehicle), dat later dit jaar zijn eerste vlucht maakt. De 20 ton zware ‘Jules Verne’, naar de beroemde Franse SF-schrijver, brengt ongeveer zeven ton lading naar de astronauten aan boord van het ruimtestation. Aan het ATV-programma nemen tien Europese landen deel: België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Noorwegen, Spanje, Zweden en Zwitserland.

Bron: ESA