Met telescopen op onze planeet Aarde valt er het afgelopen jaar niet veel te zien aan het oppervlak van de zon, op een paar relatief kleine zonnevlekken na. Maar in de ruimte, waar de Hinode sonde de Zon al een tijdje onderzoekt, is onze ster wel degelijk actief. In een indrukwekkende video die vanmiddag is gepubliceerd is te zien hoe de zonnevlek 930 op 13 december van het vorige jaar een gigantische zonnevlam ‘uitspuwt’. De uitbarsting werd meteen opgevangen door Hinode en werd vervolgens direct vastgelegd door de sonde.
Op 13 december 2006, even na half 5 ’s ochtends in Nederland, spuwde zonnevlek 930 een heuse X3-zonnevlam uit. De uitbarsting bracht miljarden tonnen aan gas de ruimte in, die een paar dagen later poollicht veroorzaakten op Aarde. Dit wordt ook wel een radiatiestorm genoemd. Als astronauten zich in de ruimte bevinden wordt ze altijd aangeraden om zo snel mogelijk hun ruimtevaartuig op te zoeken, om zo niet teveel te worden blootgesteld aan de straling die vrijkomt bij zo’n uitbarsting.
Geleidt door het Japanse Ruimtevaart Bureau JAXA is de Hinode missie een samenwerking tussen verschillende ruimtevaartorganisaties van Japan, Amerika, Engeland en Europa. Het Marshall Center hielp de wetenschappelijke instrumenten te ontwikkelen samen met de NASA en ondersteuning van academici en industrie.
Hinode is een internationale missie om onze naaste ster, de Zon, te bestuderen. Om dit te doen heeft de Hinode een drietal instrumenten tot haar beschikking; een optische telescoop, een röntgentelescoop en een ultraviolette spectrometer. Samen zullen deze instrumenten de opwekking, stroom en verdeling van de magnetische energie van de fotosfeer tot de corona van de Zon bestuderen en onderzoeken hoe energie opgeslagen wordt en weer door het magnetische veld van de Zon wordt uitgestoten.
Hinode wordt nu al ‘de Hubble van de zon’ genoemd.
Bron: NASA