Pegasus lanceert wetenschappelijke satelliet

Gisteravond is door middel van een vliegtuig een Pegasus-raket een onderzoekssatelliet van de NASA gelanceerd. De Pegasus van raketbouwer Orbital Sciences werd heerst meegenomen door een L011 Stargazervliegtuig dat om 21.28 uur Nederlandse tijd was opgestegen van de basis Vandenberg in Californië.

Bijna één uur later, om precies te zijn om 22.26 uur, liet het vliegtuig het toestel vallen, waarna de motor van de eerste trap werd ontstoken en de klim naar de ruimte begon. Ruim tien minuten later kwam uit de derde trap van de Pegasus XL de 220 kilo wegende AIM satelliet van de NASA vrij.

Deze 140 miljoen dollar dure missie moet ons meer leren over de mysterieuze polaire mesosferische wolken. Die zijn al in de 19de eeuw waargenomen, maar lijken nu vaker voor te komen, helderder en verder af te wijken van de polen dan toen. Mogelijk komen de veranderingen door de verhoogde uitstoot van gassen zoals koolstofdioxide (CO2) en methaan (CH4).

Op de raket waren stickers aangebracht ter herdenking van de recente bloedige schietpartij in Virginia Tech, waaronder een professor voor AIM is omgekomen.

Bron: Spaceflight Now