VS willen niet met Rusland naar de maan

De Verenigde Staten hebben een Russisch voorstel voor een gezamenlijke verkenning van de maan afgewezen. Dat heeft het hoofd van de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos, Anatoli Perminov, gezegd, zo berichtte het persbureau Interfax maandag.

In december kondigde de Amerikaanse ruimtevaartdienst NASA zijn voornemen aan om per 2024 een permanent bemand internationaal basiskamp op de maan te realiseren. Roskosmos bood daarna Russische technologie en ervaring op het gebied van ruimtevaart aan om het project samen met de NASA tot een succes te maken. De NASA wees dat voorstel echter af. "Vreemd, want de VS hebben een tekort aan deskundigen om het project van de grond te krijgen", zei Perminov.

De topman van Roskosmos zei ook dat Rusland een driejarig contract heeft getekend met de NASA voor het leveren van goederen aan een Internationaal Ruimtestation ISS. Het niveau van de Russische ruimtevaart is dus niet in het geding, zei hij, anders zou de NASA het contract met een waarde van omgerekend 730 miljoen euro nooit aan de Russische organisatie hebben uitbesteed.

Russische ruimteschepen vervoeren momenteel een groot deel van de voorraden en bemanningsleden naar het Internationale Ruimtestation. De Russische bijdrage nam vooral toe nadat de Amerikaanse ruimtevloot aan de grond moest blijven na de ramp met de Space Shuttle Columbia in 2003.

Bron: AP