Zonnefysici bepalen maximum en begin zonnecyclus

Een international team van zonnefysici concludeert dat de komende cyclus van de Zon in maart 2008 begint. Dat is een paar jaar later dan een aantal jaren geleden werd verondersteld. De zonnecyclus is een cyclus van onze ster die elke elf jaar op zijn maximum is. Tijdens dat maximum vinden er vele uitbarstingen op het zonneoppervlak plaats en verschijnen er meer en grotere zonnevlekken dan normaal.

Tijdens zo’n ontstaan ook meer galactische stormen, bestaande uit elektrisch geladen deeltjes, op onze ster door uitbarstingen van zonnevlekken. Deze stormen kunnen een slechte invloed hebben op ons radioverkeer en een uitbarsting kan fataal zijn voor satellieten.

Het team heeft aan de hand van metingen aan de magnetische velden voorspeld wanneer het zonnemaximum plaats gaat vinden, maar voor de volgende cyclus, alweer de 24ste zonnecyclus die geregistreerd staat, zaten er grote verschillen tussen voorspellingen van verschillende computermodellen. De voorspellingen lopen sterk uiteen; we kunnen een zwakke zonnecyclus verwachten, maar ook een extreem sterke.

Zonnefysici veronderstellen dat de aankomende zonnecyclus niet al te sterk zal zijn en later zal plaatsvinden dan eerder werd verwacht. Het maximum vindt waarschijnlijk rond eind 2011 of begin 2012 plaats, dus het duurt nog ruim vier jaar voordat het maximum plaatsvindt.


Krijgen we weer enorme zonnevlekken te zien?

Bron: NOAA