COROT nu al doorbraak in onderzoek naar exoplaneten

De Frans-Europese ruimtesonde COROT binnen twee maanden na zijn lancering al een exoplaneet ontdekt. Sterrenkundigen ontvingen een tijdje geleden ruwe data met daarin gegevens van een planeetovergang bij een ster in het sterrenbeeld Eenhoorn. COROT-Exo-1b, zo wordt de exoplaneet op dit moment genoemd, wordt gerekend tot de ‘Hete Jupiters’. De eerste foto van de sonde waar de ster op stond werd in januari al gepubliceerd op AstroVersum, maar nu is er meer informatie vrijgegeven.

De planeet is bijna twee keer zo groot als gasplaneet Jupiter en draait slechts in anderhalve dag om zijn moederster, een zonachtige ster. Uit spectroscopische observaties van telescopen op Aarde blijkt dat de massa van COROT-Exo-1b 1,3 keer groter is dan die van de grootste planeet van ons zonnestelsel, gasreus Jupiter. Er gaat nauwelijks een maand voorbij waarin geen nieuwe planeten rond andere sterren worden gevonden. Voorlopig gaat het nog vooral om reuzenplaneten, die gelijken op Jupiter, de grootste planeet in ons eigen zonnestelsel.

Met het project COROT luidt Europa een nieuw tijdperk in bij de zoektocht naar planeten in andere zonnestelsels. Voor het eerst zal vanuit een baan om de aarde gezocht worden naar andere planeten die er als de aarde uitzien. De mens vraagt het zich al heel lang af: bestaan er andere planeten zoals de aarde in de onmetelijke kosmos? In 1995 werd voor het eerst een planeet rond een andere ster ontdekt. Nu, elf jaar later, zijn al 210 van dergelijke exoplaneten ontdekt in 180 andere zonnestelsels.

Bron: ESA