Hayabusa vorige week aan terugreis begonnen

Met een reeks bevelen heeft de vluchtleiding van de Japanse asteroïdenverkenner Hayabusa is de terugreis van het ongelukstuig vorige week officieel begonnen. Dit heeft het Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA bekendgemaakt. De ruimtesonde komt pas over drie jaar terug thuis.

Hayabusa werd in mei 2003 gelanceerd en moest eind 2005 bij wijze aankomen bij asteroïde Itokawa en stalen nemen. Maar de missie verliep in grote verwarring en het is zelfs niet duidelijk of er wel degelijk monsters aan boord zijn meegenomen. Wel zijn er talrijke foto’s van dichtbij gemaakt.

Ook een reeks technische problemen zorgden voor problemen aan de terugreis. De batterij is beschadigd, slechts één van de vier ionenmotoren zou klaar zijn om de lange terugreis te maken en twee van de drie gyrodines voor standbepaling zijn uitgevallen.

Na lange voorbereidingen en wijzigen aan de manier van werken, kwam op 25 april het bevel voor de Hayabusa om de ionenmotor te ontsteken. Daarmee startte op 25 april officieel de terugreis, die in juni 2010 in Australië met een zachte landing moet eindigen. Het JAXA zegt dat de terugreis een grote uitdaging wordt. Asteroïden kunnen meer leren over het ontstaan van ons zonnestelsel.

Bron: Spacedaily