Mars getroffen door explosieve vulkaanuitbarsting

NASA’s Mars Exploration Rover Spirit heeft aanwijzingen gevonden voor een explosieve vulkaanuitbarsting die heeft plaatsgevonden in de buurt van de landingplaats van de Marsrover Spirit, zo valt vandaag (4 mei) in het wetenschappelijke tijdschrift Science te lezen. In dit gebied is veel basalt te vinden, een gesteente dat ontstaat door een stroom van vloeibare lava, afkomstig uit een vulkaan. Normaal hangt dit proces niet samen met enorme explosies, maar doordat het in aanraking is gewoon met water vond er wel een explosie plaats.

De Marsrover heeft een tijdje geleden verschillende lagen in de Martiaanse bodem onderzocht. Hieruit blijkt dat het gesteente in de bodem een hoog chloorgehalte bevatten, wat de kans vergroot dat het basalt toen in aanraking is gekomen met zout water. In het gesteente zijn tevens verschillende kratertjes aangetroffen die zijn ontstaan bij het neerkomen van materiaal dat werd uitgespuwd door de vulkaan.

“Wanneer je kijkt naar de eigenschappen van het gesteente zie je duidelijk dat de kans groot is dat zou water een invloed heeft gehad op de bodemlagen”, zo verklaart Steve Squyres van de Cornell Universiteit in New York, Verenigde Staten. Marsrover Spirit is alweer voor zijn vierde jaar op Mars, terwijl de missie aanvankelijk slechts drie maanden zou duren. Samen met zijn ‘broertje’ Opportunity is hij erg belangrijk geweest voor het onderzoek naar het ontstaan van Mars.

Bron: NASA