Ariane-5 lanceert succesvol twee satellieten

Afgelopen nacht heeft de Europese Ariane-5 draagraket met succes twee telecomsatellieten gelanceerd. De satellieten waren de Luxemburgse Astra 1L en de Galaxy 17 van Intelsat. Het was de tweede lancering van de Ariane-5 dit jaar en de 176ste uit de hele geschiedenis van de Ariane en de 32ste van de Ariane-5.

De Ariane-5 vertrok op de lanceerbasis Kourou in Frans-Guyana om 00.29 uur Nederlandse tijd. De vorige lancering werd minstens één dag uitgesteld in verband met slecht weer.

Ongeveer 27 minuten na de lancering kwam als eerste de Astra 1L vrij, de negende satelliet van de Luxemburgse SES Astra. De satelliet weegt bijna 4,5 ton en is door het Amerikaanse Lockheed Martin gebouwd. Vanuit een geostationaire positie op 19,2 graden oosterlengte moet het tuig met 29 antwoordzenders in Ku-band en twee in de Ka-band minstens vijftien jaar rechtstreeks televisiebeelden naar Europese huiskamers sturen (al of niet via de kabel). SES Astra is op dit gebied marktleider in Europa.

Zes minuten nadat de Ariane de Astra 1L heeft uitgezet, om 01.02 uur, maakte ook de 4,1 ton wegende Galaxy 17 zich los van wat er resteerde van de vijftig meter hoge superraket. De satelliet, die gebouwd is door Thales Alenia Space in Cannes, is de 28ste kunstmaan van Intelsat sinds 1983. Meer dan zestig procent van de nog actieve Intelsat-satellieten zijn door de Europese Ariane de ruimte in gebracht. Met 24 antwoordzenders in de Ku-band en evenveel in de C-band moet het tuig ook zeker vijftien jaar vanuit een geostationaire positie op 91 of 99 graden westerlengte voor telefonie- en televisiediensten zorgen in Noord-Amerika.

Bron: Spaceflight Now