Bolhopen verliezen mogelijk materiaal door melkwegstelsel

Onder wetenschappers bestaat het vermoeden dat ons melkwegstelsel ervoor heeft gezorgd dat onder andere NGC 2808 en Omega Centauri veel materiaal hebben verloren vroeger. Uit verschillende observaties van de Hubble Space Telescope blijkt dat er drie generaties van sterren aanwezig zijn in de eerstgenoemde bolhoop. Deze ontdekking is vreemd te noemen, omdat wetenschappers eerst veronderstelden dat alle sterren in deze bolhoop ongeveer even oud zijn.

De sterren van NGC 2808 zijn dan wel in de eerste tweehonderd miljoen jaar na zijn ‘geboorte’ gevormd, maar blijkbaar is dat in drie ‘stappen’ gebeurd. De drie generaties sterren die in de bolvormige sterrenhoop zijn ontdekt, verschillende alle drie van kleur. Hoe jonger de ster, hoe blauwer hij wordt. De kans bestaat dat de sterren daarom ook in samenstelling verschillenen, maar wetenschappers hebben dat nog niet met honderd procent zekerheid vastgesteld.

Het is mogelijk dat schokgolven van de eerste generatie sterren ervoor hebben gezorgd dat er een tweede generatie werd gevormd. Maar toen de derde generatie werd gevormd, was de gasvoorraad in het centrum van de bolhoop uitgeput en werden er geen nieuwe sterren meer gevormd.

Maar wetenschappers denken voor dit verschijnsel ook een andere verklaring te hebben. NGC 2808 is mogelijk in het verre verleden een klein sterrenstelsel geweest en heeft toen veel materiaal verloren toen het werd ‘ingevangen’ door ons melkwegstelsel. Het vermoeden bestaat dat dit ook het geval is geweest bij Omega Centauri en enkele andere bolhopen, die ook meerdere generaties van sterren bezitten.

Bron: Universe Today