Vanavond passeert de kleine planetoïde Apollo op 10,7 miljoen kilometer, een relatief kleine afstand in de astronomie, onze planeet. De planetoïde werd ruim 75 jaar geleden ontdekt en was de eerst bekende planetoïde waarvan zijn baan met die van de Aarde kruist. De twee kilometer grote planetoïde is één van de vele ‘aardscheerders’ die de Aarde passeren. Gaat de planetoïde een gevaar vormen? Nee, absoluut niet; de afstand tussen Apollo en de Aarde bedraagt dertig keer de afstand tussen de Aarde en de Maan.
De afstand tussen Apollo en de Aarde is toch eigenlijk ook weer groot. De meeste aardscheerders passeren de Aarde namelijk veel dichter. Deze objecten zijn meestal aanzienlijk kleiner dan de twee kilometer grote planetoïde, maar de catastrofe die er bij een inslag wordt aangericht zal niet klein zijn. Apollo heeft ook een metgezel, namelijk een 75 meter groot maantje. Tevens is Apollo één van de vele planetoïden die door het licht van onze ster, de Zon, veel sneller om zijn as draaien.
Wil je Apollo zien? Dan heb je toch echt een grote telescoop nodig en moet je ook het geluk hebben dat je op het zuidelijk halfrond woont. De planetoïde is vanavond in het sterrenbeeld Kraanvogel te vinden aan de zuidelijke sterrenhemel.
Bron: Spaceweather