Atmosfeer Venus actiever dan gedacht

Uit verschillende infrarode opnames, die later samen tot één video vervoegd zijn, van het VIRTIS-instrument aan boord van de Venus Express blijkt opnieuw dat de atmosfeer van Venus actiever is dan voorheen werd aangenomen. Boven de Zuidpool van de tweede planeet van ons zonnestelsel is een reusachtige dubbele draaikolk aanwezig. De infrarode beelden, die gemaakt zijn op een golflengte van bijna vier micrometer, verschaffen wetenschappers een nieuw inzicht van deze draaikolken.

In dat deel van het spectrum is de nachthelft van de buurtplaneet van de Aarde bijna even helder als de kant waar het op dat moment dag was. Daarom kon de atmosfeer boven de Zuidpool beter bestudeerd worden door de ruimtesonde.

De enorme hoeveelheid foto’s waaruit het onderstaande filmpje bestaat zijn genomen vanuit het hoogste punt van de Venus Express in zijn elliptische baan rond Venus. Volgens de Italiaanse onderzoeker Giuseppe Piccioni was het daarom mogelijk om de structuren van de wolken in de atmosfeer van Venus op verschillende hoogtes te onderzoeken.

Door de gegevens te vergelijken berekeningen die eerder op de computer werden uitgevoerd hebben wetenschappers goede hoop dat er een nauwkeurig model kan worden gemaakt van de driedimensionale atmosfeerdynamica van de tweede planeet van ons zonnestelsel.

Bron: ESA