Verklaring gevonden voor ontstaan ‘jet streams’ Saturnus

De Cassini ruimtesonde, die Saturnus sinds juli 2005 omcirkelt, heeft foto’s gemaakt van oneindig roterende stormen die de ‘krachtcentrale’ blijken te zijn achter de zogenoemde ‘jet streams’ op de planeet. De enorme stormen op Saturnus – of draaikolken – houden de jet streams in beweging door energieke winden bij de jet streams te pompen, zo maakten onderzoekers van het Cassini-team dinsdag bekend.

“De nieuwe informatie over hoe de jet streams van Satrunus aangedreven zijn, is juist het tegendeel van wat wij dachten voordat Cassini de stormen observeerde”, zei de leider Anthony Del Genio van de studie, onderzoeker van het Cassini-team aan het Goddard Instituut van NASA voor in New York, Verenigde Staten.

Jet streams zijn gebieden waarin de bewegingen van de atmosfeer van een planeet van het ene op het andere moment van richting kunnen veranderen, van oost naar west of andersom. Deze jet streams kunnen maarliefst tien keer sneller in Saturnus’ atmosfeer razen dan in de atmosfeer van de Aarde en bereiken een snelheid van 1609 kilometer per uur, aldus onderzoekers van NASA. Uit verschillende foto’s van de zuidelijke hemisfeer van Saturnus blijkt dat het proces op de planeet op grote schaal gebeurt.

Onderzoekers veronderstelden eerder dat de draaikolken op Saturnus hun energie zouden putten uit de jet streams, tengevolge van atmosferische onenigheid tussen de stormen. “Wij weten dat de draaikolken de jet streams aandrijven, omdat zij in de zelfde richting bewogen”, zei Andrew Ingersoll, lid van het Cassini-team aan het Californië Instituut van Technologie in Californië, Verenigde Staten.

Gelijkaardige wisselwerkingen tussen wervelende draaikolken en jet streams zijn eerder gezien in de atmosfeer van de Aarde en in de atmosfeer van Jupiter, maar de nieuwe bevindingen van Cassini zijn nieuw voor Saturnus. Op Aarde razen er een paar, onder wetenschappers bekende, jet streams in de noordelijke en zuidelijke hemisfeer op dit moment.

Bron: Space.com