As van Star Treks ‘Scotty’ en 200 anderen spoorloos

De as van de in 2005 overleden en gecremeerde Star-Trek-acteur James Doohan, ook wel bekend onder de naam ‘Scotty’, is spoorloos verdwenen in een bergachtig landschap in New Mexico. Niet alleen de resten van Doohan zijn kwijtgeraakt bij het ongeluk, ook de as van bijna 200 andere mensen is spoorloos verdwenen. De particuliere raket, met aan boord het as van gestorven mensen, zou terugkeren op Aarde nadat hij een reis had gemaakt naar de ruimte.

Het in de ruimte brengen van de as van Doohan werd eerder enkele malen uitgesteld. Maar in april ging uiteindelijk zijn as toch de lucht in, samen met de as van ongeveer tweehonderd anderen. Ook de as van ex-astronaut Gordon Cooper van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA was aan boord van de raket.

Terwijl alles perfect verliep tijdens de vlucht, landde de raket ineens in een ruw terrein. Jerry Larson, directeur van het bedrijf UP Aerospace dat de lancering verzorgde, heeft tegenover de gezaghebbende website Space.com gemeld dat de raket binnen een bereik van vierhonderd meter van de echte landingsplaats ligt. Maar door de dichte vegetatie op de plek waar de raket is geland is het erg moeilijk om hem te vinden. Op dit moment is het ook nog onduidelijk in welke staat de as van de 200 mensen verkeert.

Bron: Space.com