Wetenschappers hebben met behulp van de Very Large Telescope van het European Southern Observatory een ster gevonden die behoort tot de fossielen van het universum. De ster in kwestie, die door het leven gaat onder de naam HE 1523-0901, is ruim 13,2 miljard jaar oud en is ‘slechts’ vijfhonderd miljoen jaar na de Oerknal geboren. De aanwezigheid van radioactieve elementen zoals uranium en thorium in de ster duidden erop dat het een fossiele ster betrof.
Deze techniek wordt door archeologen op Aarde ook gebruikt om te bepalen uit welk tijdperk een voorwerp stamt dat wordt opgegraven. Door te kijken naar het radioactief verval van het koolstof-14 in het voorwerp kunnen archeologen op deze manier de leeftijd daarvan ongeveer bepalen. Maar bij dit soort oude sterren is de radioactiviteit al een lange tijd vervallen en is het haast onmogelijk om zo te leeftijd te bepalen.
Volgens Norbert Christlieb, leider van de studie en tevens de auteur van het rapport dat gepubliceerd werd na het onderzoek, was het niet al te moeilijk om de leeftijd van HE 1523-0901 te bepalen door te kijken of elementen zoals uranium en thorium aanwezig waren.
HE 1523-0901 bevat waarschijnlijk een grote hoeveelheid uranium en thorium. Daarnaast is er europium, iridium en osmium in de ster aanwezig. Met 13,2 miljard jaar als leeftijd is de ster mogelijk één van de eerste sterren in ons melkwegstelsel die geboren werd na de Big Bang, ook wel de Oerknal genoemd.
Bron: European Southern Observatory