As ‘Scotty’ en 200 anderen gevonden

De as van de in 2005 overleden en gecremeerde Star-Trek-acteur James Doohan, ook wel bekend onder de naam ‘Scotty’, is gevonden in een bergachtig landschap in New Mexico. Bij een ongeluk zijn niet alleen de resten van Doohan eerder kwijtgeraakt, ook de as van bijna 200 andere mensen was spoorloos verdwenen. De particuliere raket, met aan boord de as van gestorven mensen, zou terugkeren op Aarde nadat hij een reis had gemaakt naar de ruimte.

Het in de ruimte brengen van de as van Doohan werd eerder enkele malen uitgesteld. Maar in april ging uiteindelijk zijn as toch de lucht in, samen met de as van ongeveer tweehonderd anderen. Ook de as van ex-astronaut Gordon Cooper van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA was aan boord van de raket.

Terwijl alles perfect verliep tijdens de vlucht, landde de raket ineens in een ruw terrein. Maar door de dichte vegetatie op de plek waar de raket is geland was het erg moeilijk om hem te vinden. Met een helikopter werd de neergestorte raket in een bergachtig landschap in New Mexico gevonden. Het is niet bekend in welke staat de as verkeert van de 200 mensen.

Bron: ANP