Grote exoplaneet is dampende waterwereld

Een team van verschillende sterrenkundigen van de Universiteit van Luik heeft metingen gedaan aan opnieuw een bijzondere exoplaneet. Exoplaneet GJ 436 B draait op 30 lichtjaar afstand van onze planeet Aarde rond zijn moederster, die hoe toevallig ook GJ 436 wordt genoemd. De planeet bevindt zich in een baan rond GJ 436, een ster op 30 lichtjaren van de aarde verwijderd en is ruim drie jaar geleden, in 2004, ontdekt door Belgische sterrenkundigen.

Uit recente metingen van een observatorium in Zwitserland blijkt dat GJ 436 B een oceaanplaneet is met een diameter van ongeveer 50.000 kilometer, iets meer dan vier keer de diameter van onze planeet Aarde. Volgens de Luikse wetenschapper Michal Gillon, leider van het team dat de ontdekking verrichtte, is de ontdekking en zijn de metingen een belangrijke stap in de zoektocht naar een tweede Aarde.

Exoplaneet GJ 436 B draait in 2,5 dag om zijn moederster, wat betekent dat de afstand tussen de moederster en de planeet relatief erg klein is. De kans is dan ook groot dat het water op de planeet aan het verdampen is. Moederster GJ 436 is een zonachtige ster met een massa van 0,41 zonnemassa’s en bevindt zich in het sterrenbeeld Leeuw. Met een magnitude van +10.7 is de ster op een heldere avond met een telescoop waarneembaar.

Bron: Allplanets