Instrument van Gemini South Observatory gesmolten

Een infrarood detector van één van ’s werelds grootste telescopen, het Gemini South Observatory met een telescoop die een spiegel van 8 meter in diameter bezit, is door een storing gedeeltelijk gesmolten. Door een storing werd de temperatuur in de Gemini Near Infrared Spectrometer (GNIRS) ruim 200 graden Celsius, waardoor sommige delen smolten. De gebeurtenis komt als een domper aan voor sterrenkundigen, want het instrument is erg belangrijk geweest voor onderzoek naar het heelal.

Het Gemini South Observatory is een samenwerking tussen de Verenigde Staten, het Verenigd Koningkrijk, Canada, Chili, Brazilië, Argentinië en Australië. Het observatorium ligt op 2700 meter, ofwel 2,7 kilometer, hoogte op de berg Cerro Pachón in het Chileense Andesgebergte. Het Gemini South Observatory trad vanaf het jaar 2000 in zijn werking en is samen met het 10 meter Keck Observatory in Hawaii en de 8.2 meter Very Large Telescope in Chili één van de grootste telescopen op Aarde.

Het observatorium kost veel geld; met het bouwen van het observatorium was 184 miljoen dollar gemoeid en per waarneemnacht moet er 40.000 dollar betaald worden.

Bron: New Scientist