Keck-telescoop ziet dubbel zwart gat in sterrenstelsel

Met behulp van de Keck-telescopen op Hawaii zijn de posities van twee zwarte gaten op 300 miljoen lichtjaar afstand vanaf de zon nauwkeurig opgemeten. De zwarte gaten bevinden zich in het sterrenstelsel NGC 6240, dat een resultaat is van een botsing tussen twee kleinere sterrenstelsels.

De zwarte gaten bevonden zich in de kern van beide sterrenstelsels en draaien nu op een relatief kleine afstand om elkaar heen. Beide zwarte gaten smelten over enkele tientallen miljoenen jaren samen tot één (reuzen)zwart gat. Om de zwarte gaten bevinden er ronddraaiende schijven van heet gas en jonge sterrenhopen.

Al die structuren zijn al op een foto gezet met verschillende golflentes, maar de exacte positie van de twee zwarte gaten is nog nooit nauwkeurig bepaald. Dit is nu wel gelukt met behulp van adaptieve optiek, een techniek die beelden corrigeren door atmosferische storingen.

De waarnemingen met de Keck-telescoop zijn gedaan in het infrarood en dankzij de extreem hoge beeldscherpte konden de metingen op andere golflengtes voor het eerst goed met elkaar in verband worden gebracht.

Bron: Science Daily