Maxwell-telescoop maakt animatie van Orionnevel

Een nieuw instrument op de James Clerk Maxwell Telescope (JCMT) op Hawaii heeft een 3D-animatie gemaakt van de met het blote oog waarneembare Orionnevel. De telescoop is een submillimetertelescoop die waarnemingen kan doen op het grensgebied van infrarood- en radiostraling.

Bij deze waarnemingen kunnen onder andere ook straling geregistreerd worden van koolmonoxide. Koolmonoxide is een gas dat voorkomt in koele gas- en stofwolken waarin nieuwe sterren ontstaan. Met een gewone telescoop zijn deze wolken niet zichtbaar omdat ze door stof worden verduisterd.

Het nieuwe instrument op de James Clerck Maxwell Telescope, de HARP/ACIS-instrument, maakt het mogelijk om elke pixel in het beeldveld een spectrum op te nemen, zodat informatie beschikbaar komt over de bewegingen van het gas. Op deze manier is een driedimensionaal beeld van de Orionnevel gemaakt.

In de animatie is te zien dat het materiaal in de nevel voornamelijk in twee richten de ruimte wordt ingeblazen vanuit het centrum, waar energierijke en zware sterren zijn ontstaan.

Bron: Starbulletin